АЯУ та ЄБРР провели в Сербії унікальний курс для українських переробників ягоди

Асоціація Ягідництво «України» спільно з Європейським Банком Реконструкції та Розвитку (ЄБРР) в рамках ініціативи EU4Business за фінансової підтримки Європеського Союзу провели унікальний тренінговий курс «Технології заморожування ягід». Захід проходив з 18 по 22 грудня в Сербії і включав в себе як інтенсивний теоретичний курс, так і відвідування місцевих підприємств, які спеціалізуються на заморожуванні, сублімації та переробці ягід і кісточкових фруктів.

ПІДГОТОВКА 

За словами організаторів, сам процес підготовки до цього заходу тривав кілька місяців. Вони зізнаються, що доволі довго обирали країну проведення. Варіантів було декілька, проте, зваживши всі «за» та «проти» і врахувавши всі аргументи було обрано Сербію.

«Чому Сербія? Є декілька причин, які з рештою стали вирішальними. По-перше, ця країна є доволі показовою за темпами розвитку ягідного бізнесу: активно ягідництво в Сербії почало розвиватися відносно нещодавно, проте вже сьогодні Сербія по певним параментам випереджає навіть Польщу. Крім того ми врахували й географічне розташування Сербії, а також ту геополітичну ситуацію, що склалась. Сербія не входить до складу Євросоюзе, але доволі активно торгує з ЄС. В той же час на неї не розповсюджеється заборона на поставки плодоовочевої продукції до РФ, яка дає по відношенню до європейських країн»,- каже Ірина Кухтіна, президент Асоціації «Ягідництво України».

Крім того, часники тренінгу також проходили ретельний відбір. Було вирішено, що група скрадатиметься з 20 делегатів, не більше двох учасників від компанії. Заявка від кожної  компанії розглядалась представниками АЯУ та ЄБРР.

«З метою підвищення ефективності тренінгу та враховуючи той факт, що більшу частину витрат покриває ЄБРР, ми проводили ретельний відбір делегатів, адже ми хотіли набрати групу тих людей, які дійсно прагнуть до нових знань і будуть їх згодом застосовувати на практиці», – відзначає Аліна Білан, керівник проектів технічної співпраці АПК в ЄБРР.

ПРОГРАМА

Сам курс тривав три дня – 3 19 по 21 грудня включно. Враховуючи доволі обмежений час та велику кількість інформації, організатори особливу увагу приділяли програмі заходу. Зрештою вона представляла собою вдалий синтез теорії від провідних українських та сербських експертів і практичних виїздів на підприємства.

«Складаючи програму нам хотілося охопити якомога більше аспектів та важливих моментів, пов’язаних із технологіями заморозки, їх особливостями та нюансами, перспективністю і певними недоліками. Більш того, для нас важлива була й думка самих учасників. Отже з рештою ми запропонували їм два варіанти програми. Одна включала в себе лише два виїзди на підприємства, але давала змогу більше часу приділити теорії і глибше зануритись  в технологічні процеси. Другий варіант містив менше лекцій, але 4 практичних візити на підприємства в різних регіонах Сербії. Зрештою шляхом голосування було обрано другий варіант», – розповідає Ірина Кухтіна.

ДЕНЬ 1.
Перший день професійного тренінгового курсу «Технології заморожування ягід» розпочався з поїздки до сербського міста Зайчар до підприємства POLJOPRIVREDNO DOBRO.

Головним напрямком діяльності компанії є заморозка ягід та кісточкових, зокрема – вишні і сливи. Задля цього підприємство як закупає сировину, так і вирощує. Зокрема, на сьогоднішній день компанія має 130 га виші, та 10 га сливи сорту Стенлі. За словами предствників заводу, підприємство жорство дотримується правил системи якості ISO 22000 та HACCAP. Весь процес, починаючи від надходження та лабораторного обстеження і закінчуючи остаточною упаковкою, знаходиться в системі внутрішнього моніторингу. Звичайно, перед прийомом технологи з холодильника відвідують плантації та визначають терміни збору врожаю.

 

«Оскільки на даний момент – період міжсезоння і лінії не працюють, ви можете без перешкод потрапити на підприємство та оглянути все устаткування, лінії, мийки, камери тощо. Але зазвичай, коли на заводі відбуваються процеси та приймається сировина, усі, хто знаходиться на заводі, повинні пройти необхідну дезінфекцію та вдягнути спецодяг, бахіли та капелюхи, щоб запобігти потрапляння бруду, волосся тощо на сировину і готову продукцію», – проводять екскурсію представники POLJOPRIVREDNO DOBRO.

Наступним пунктом відвідування стала компанія MUNDORAMA. Цей завод було засновано у 2008 році. Наразі підприємство займається виробництвом свіжих, сушених та заморожених фруктів і експортує свою продукцію майже по всьому світу. Виробництво сертифіковано згідно з вимогами стандартів IFS.


Компанія має власні поля по вирощуванню суниці сорту Зенга Зенгана площею 25 га безпосередньо поруч із заводом. Отже учасники тренінгу мали змогу відвідати й насадження. Крім того, компанія закуповує та переробляє сливу сорту Стенлі та Чачанська, вишню сорту Облачинська тощо.


Загальна потужність – 120 тонн на добу. В рік компанія виробляє 2,5 тис .тонн замороженої вишні, 3 тис. тонн сливи, 400 тонн суниці, 300 тонн ожини та близько 100 тонн чорниці.

«В період збору врожаю ми робимо акцент на заготівлі сировини і максимум зусиль та рук перекладаємо саме на цей процес. Особливо коли мова йде про сливи. Фрукти миють, калібрують, фасують в мішки та заморожують. А вже потім, коли сезон збору врожаю завершується, ми повертаємось до доробки. До речі, саме цей процес ви можете наразі спостерігати на власні очі», – каже Райча Іванов, директор заводу MUNDORAMA.

 

Друга половина першого дня професійного тренінгового курсу «Технології заморожування ягід» була присвячена теоретичній частині. Зокрема, Горан Обрадовіч, генеральний директор компанії PIGO, розказав про обладнання для процесу заморожування, провів аналіз типів обладнання, лідерів ринку тощо. Крім того, експерт навів приклад плану-проекту заводу для заморожування, що містив схеми, витрати та основні етапи проекту.

 

ДЕНЬ 2.

 Другий день професійного тренінгу “Технології заморожування ягід” було цілком присвячено теоретичній частині.

Зокрема, Ірина Кухтіна, президент Асоціації «Ягідництво України», представила огляд світового ринку заморожених фруктів з аналізом головних операторів ринку та каналів збуту.

 Доктор Сніжана Стефановіч, професор Університету Белграду, прочитала скорочений курс по технології заморожування, починаючи від фізики процесу, впливу заморожування на поживні речовини, і завершуючи порівнянням технологічних характеристик різних технологій заморожування для ягід. Мілош Мілованович, представник FAO в Сербії, поділився досвідом, як Сербія стала лідером на ринку малини, а також розповів про програми FAO в цій країні, спрямовані на підтримку місцевих виробників. До речі, обидва підприємства, які учасники тренінгу відвідали наступного дня, брали участь у цих програмах.

ДЕНЬ 3.

Першим пунктом в третій день заходу стало підприємство Drenovac. Це сімейний бізнес, який почав свою діяльність в 1992 році в селі Міросальчі (район Арілє, західна Сербія). Компанія займається купівлею, переробкою і продажем заморожених та сублімованих фруктів і ягід, таких як малина, ожина, сливи, суниця тощо.

Поточна загальна ємність зберігання становить понад 1000 тонн заморожених ягід та фруктів і близько 40-50 тонн сублімованих.

До речі, активний розвиток підприємства став можливим в тому числі завдяки підтримці FAO, а також Європейського союзу в рамках програми EU4Business.

Основним постачальником сировини для виробництва є місцевий кооператив, причому, більшу частку малини в даному випадку складає ягода сорту Арільська із захищеним географічним походженням.

Четвертим підприємством, яке відвідали учасники професійного тренінгу “Технології заморожування ягід”, стала компанія Agro Eko Voci, розташоване в районі сербського міста Чачак.

Цей кооператив працює з 2012 року. Станом на 2018 рік до його складу вже входило майже 300 виробників та 5 крупних переробних підприємств з 5 регіонів Сербії.

В кооперативі вирощують малину, ожину, суницю і яблука. Ягоди та фрукти реалізуються як на свіжий ринок, так і на заморозку. Спільними силами в кооперативі виробляють тільки заморожених ягід майже 500 тонн щороку. Крім того, в компанії останніми роками опановують альтернативні види переробки: сушку, виробництво фруктових чіпсів та плодово-ягідних соків.

Друга половина третього тренінгового дня була присвячена лекціям. Мирослав Сімік, технічний менеджер компанії Agro Food виклав детальний аналіз та порівняння технологій потокового і шокового заморожування, обговорив плюси та мінуси цих підходів до заморозки. За словами фахівця, в Сербії 95% малини та ожини заморожується саме в статичних тунелях.

По завершенню всі учасники отримали Сертифікати, що свідчать про успішне проходження тренінгового курсу.

Асоціація «Ягідництво України» дякує всім учасникам за активну та плідну роботу від час тренінгу, а також за дружню і позитивну атмосферу. Крім того, АЯУ висловлює подяку представнику FAO у Сербії Мілошу Міловановічу за сприяння проведення туру, а також Європейському Банку Реконструкції та Розвитку (ЄБРР) за підтримку заходу в рамках ініціативи EU4Business.