Чилі – гуру з експорту лохини!

Чилі – володарка статусу світового лідера у експорті лохини та найважливішого постачальника свіжих фруктів для північної півкулі.

У 2017/2018 країна відвантажила 110 тис. тонн чорниці, а це на 6% більше, ніж у попередньому сезоні. Тобто установлено новий рекорд у галузі. Також країна відправила понад 10 тис. тонн органічної ягоди, що становить 9,2% всього експорту. 85% якої призначено для Північної Америки, основного ринку у світі.

Останнім часом 69% чилійського врожаю відправляють в Сполучені Штати, Канаду і на ринки, що розвиваються – Європу і Азію. В ЄС найбільшим споживачем є Нідерланди і Великобританія.

Мовою фінансів: Чилі експортувала фруктів і ягід в США – на $1,8 млрд, по $1,1 млрд – в Європу та Китай.

Найбільшу частину плодів лохини відвантажують із середини грудня до кінця січня.

 

Основні постачальники ягід роду Вакциніум до Європи, переважно лохини, €/мільйон (джерело: STC Trademap):

Нині чилійські плантації лохини становлять 15 500 га. Завдяки характерним кліматичним чинникам сезон збору врожаю може тривати протягом року, що особливо важливо для імпортерів, зацікавлених у продажу ягід з жовтня до квітня. У 90-х роках, коли почався експорт з Чилі, більшість плодів відправляли літаком. Нині 95% перевозять на суднах водою.

Приріст урожаю лохини в Чилі відбувається не лише завдяки погодним умовам, а й змінам сортів. Цьогоріч Чилі вдалося побудувати більш збалансовані поставки ягід. Минулого сезону супермаркети не готові були прийняти усі обсяги чилійської лохини.

Для вивчення ці рослини різних сортів були завезені в Чилі з США та Нової Зеландії наприкінці 70-х років минулого століття. Перші комерційні насадження здійснили наприкінці 80-х. Найбільший розвиток почався з 1997-го. Уперше культуру висадили на півдні країни. Високі ціни на ягоду в жовтні-листопаді призвели до того, що у кінці 90-х було засіяно декілька плантацій низькооборотними сортами.

Отже, у 1992 році було висаджено 280 га, більшість із них – у південному регіоні. До 2003 року в Чилі було 2135 га лохини. З 2003 до 2007 темпи зростання прискорились та досягли 9 940 га до 2007 року (+466%). Більша частина розширення (2003-2007 роки) відбулася у центральних (668%) та південно-центральних регіонах (804%), а у північних і південних виробництво відбувалося повільніше.

Під час вирощування лохини місцеві фермери, як правило, встановлюють рослини на підняті ліжка. Для мульчування найчастіше використовують соснові чіпси або тирсу. Обрізку проводять щороку або раз на два роки, видаляючи найменш продуктивні частинки. Ягоди поливають, хоча використовують й іригацію. Добриво застосовують через фертигацію.

У північному регіоні здебільшого роблять більш високі посадки (0,7-0,9 м у рядках і 2,5-3 м між рядами), деякі вирощують в контейнерах. Зазвичай рослини саджають восени або ранньої зими. Переважають південні високогірські сорти, в основному O’Neal і Misty. Урожай збирають з початку жовтня до кінця листопада.

Центральний регіон. Найбільш поширеними сортами в цій зоні є O’Neal, а також ранній північний Duke, хоча також присутні Rabbiteye. Сезон врожаю триває з середини жовтня до кінця листопада.

Південно-центральний регіон. Тут більш широкий асортимент сортів, включаючи NHB (Duke, Bluecrop, Brigitta та Elliott) та SHB (O’Neal), є також деякі Rabbiteye: Brightwell і Tifblue. Вирощування фруктів триває з кінця листопада до кінця січня.

Південний регіон. Рослини висаджують навесні в проміжках між рядками від 1,0 до 1,2 м і від 3 м між рядами. Основними сортами є Elliott і Brightwell. Сезон врожаю триває з кінця січня до початку березня. Застосовують затінення сітками як засіб продовження терміну збору та зберігання від сонячних опіків листя і ягід.

Загалом рослини чорниці живуть від 30 до 50 років, а родять вони половину свого життя.

Птахи є головним ворогом лохинних ферм, тому аграрії змушені протягувати над рослинами прозорі сітки. Бетон, кальцій, трава та вапно перешкоджають виробництву, оскільки кущі люблять кислий ґрунт з рН від 4 до 5. Ранішезгадані елементи працюють проти кислотності.

У майбутньому бізнес може зіткнутися з такими проблемами: надмірна пропозиція ягід, зниження валютних курсів, збільшення виробничих витрат (наприклад, на робочу силу), менша наявність і висока вартість сезонних кадрів, необхідність більшої ефективності виробництва та стійкішої сільськогосподарської практики, потреба у збільшенні інвестицій та обсягів наукових досліджень.

Виробництво і експорт ягід для Чилі має стратегічне значення, тому виробники приділяють велику увагу сучасним технологіям, які використовують під час вирощування сільськогосподарських культур, а також методам збору, сортуванню та логістиці.

Якість чилійської лохини цінується навіть найвимогливішими клієнтами. Завдяки відсутності несприятливих виробничих факторів, шкідників і хвороб в сільськогосподарських районах Чилі фермери можуть виробляти продукти харчування екологічно безпечним чином. Саме тому країна є не лише найбільшим експортером свіжих ягід лохини, а й винограду та слив в світі, другою з продажу авокадо й вишні.

 

Нижче ви можете побачити календар постачання лохини (джерело: cbi.eu).