Досвід лідера виробництва: Іспанія переходить на продуктивніші сорти суниці садової

Іспанія сьогодні є беззаперечним лідером з виробництва суниці садової у Європі. Середній річний обсяг виробництва сягає 360 400 тон (причому, майже 95% всієї суниці вирощується у провінції Уельва). Більше 85% всіх ягід суниці експортується у свіжому вигляді до інших країн Європи. У сезоні 2016-2017 площа під суницею садовою в Іспанії становила 6800 гектарів, цього року очікується розширення ще на 9%. Про динаміку розвитку іспанського виробництва суниці садової на Глобальному ягідному конгресі у Роттердамі розповідали Фернандо ЗАФОРАС, маркетинг-менеджер зі свіжої продукції компанії FRESAS NUEVOS MATERIALES Inc (FNM) та Еміліо ФУЕРТЕС, продукт-менеджер компанії PLANASA.

Показовим є факт, що за останні 5 років відбулося скорочення виробничих площ під суницею садовою в Іспанії. При цьому суттєво збільшились показники урожайності — виробники пішли шляхом інтенсифікації виробництва та використання більш продуктивних сортів.

Іспанські виробники протягом 2013-2018 років суттєво скоротили кількість сортів, які вони використовують у виробництві. Натомість, був запущений цілий ряд селекційних програм, спрямованих на виведення нових сортів, які б відповідали сучасним вимогам щодо продуктивності та товарних властивостей.

Провідні селекційні компанії проводять серйозні дослідження потреб ринку для виведення сортів, що задовольнять потреби як фермерів, так і споживачів. Іспанські фахівці зі створення нових сортів переконані, що максимально ефективно сорт може показувати себе у тих ґрунтово-кліматичних умовах, для яких він був виведений. Великого значення вони також надають здатності сортів пристосовуватися до стрімких змін погоди внаслідок глобального потепління.

Іспанські селекціонери назвали такі критерії якості сорту:
– ягоди правильної конічної форми, бо зовнішній вигляд набуває все більшого значення для покупця;
– однорідний яскравий колір плодів;
– високий показник Брікс, гармонійне співвідношення цукрів та кислот у смаку;
– щільність ягоди, її стійкість до утворення вм’ятин;
– щонайбільший термін зберігання;
– висока стійкість до захворювань;
– якісні ягоди, які можуть вирощуватися з мінімальними витратами на виробництво.

Сорт R?bida FNM

Сорт Rociera FNM