Експорт української черешні в травні впав майже втричі

Попри те, що загальний сезон реалізації черешні в господарствах України в 2019 році стартував пізніше, ніж очікувалось, вийти на експорт українськи виробники все ж таки змогли, як й минулого року, в травні. Про це повідомляють аналітики Асоціації «Ягідництво України» з посиланням на звіти Укрстату. Але при цьому вони підкреслюють, що обсяги відвантажень української черешні в травні впалив рази.

Так, якщо за травень 2018 року за межами України було реалізовано 208 тонн черешні, то у поточному році цей показник становить лише 71 тонну. Таким чином, обсяги експорту української черешні у порівнянні з даними за травень минулого року скоротилися в 2,8 рази.

 

Більш того аналітики АЯУ зазначають, що й географія поставок значно скоротилася: фактично весь експортний об’єм в травні цього року було відвантажено на ринок Білорусі.

 

Таке різке зменшення експортних поставок галузеві експерти пов’язують із погодними катаклізмами в основних регіонах виробництва у другій половині весні. В результаті, українським виробникам черешні довелось зачекати з початком реалізації, а експортери не раз скаржилися на брак ягоди належної якості.

 

Асоціація «Ягідництво України»