Іспанія помітно знизила експорт ягід через кризу COVID-19

За перші п’ять місяців поточного сезону Іспанія знизила експорт ягід на 6%. Про це повідомляє  Рафаель Домінгес, генеральний директор ягідної галузевої асоціації Freshuelva, пише FreshFruitPortal. Він зазначає, що попри те, що наразі поки офіційного звіту про те, наскільки ефективно працює ягідний сектор цього сезону немає, сектор вже підраховує збитки через COVID-19.

Зокрема, за 5 місяців 2020 року Іспанія експортувала лише 253,6 тис. тонн ягід. З них 163 тис тонн склала суниця садова, причому її експорт скоротився на 3% порівняно з аналогічнім періодом попереднього сезону. Експорт лохини знизився на 7% до 51 тис. тонн, а постачання малини впали на 20%, до 37 тис. тонн. Найбільш значні темпи падіння відзначалися в експорті ожини, який обвалився удвічі – до 1,7 тис. тонн. Основними ринками збуту для іспанських ягід залишалися Німеччина, Франція і Великобританія.

На думку Рафаеля Домінгеса, таке зниження експорту є в першу чергу наслідком пандемії COVID-19 та пов’язаним із нею карантином.

“Найважливіші місяці для ягідної кампанії це квітень для суниці, травень для лохини та малини, і це були найгірші місяці пандемії в нашій країні, – сказав він, – Незважаючи на проблеми, асоціація постійно працює над захистом робітників та в цілому ягідної індустрії  від наслідків Covid-19».

Однією з найбільших проблем, з якою стикався цей сектор, було зменшення наявної робочої сили.

“Закриття кордону Мороко означало, що майже 13 000 робітників не змогли приїхати на свої робочі місця, і працювати за контрактами. Проблема нестачі робочої сили вплинула на більшість країн ЄС та працівників багатьох країн у Європі”, – деталізував він.

Він зазначив, що “це означає, що у поточному сезоні, довелося продовжувати працювати з суттєво меншою кількістю робітників, і це все супроводжується меншим попитом на ягоди від споживачів”.

Говорячи про вплив пандемії на маркетингові стратегії, Домінгес сказав про те, що сектор зосереджуються на імпульсних закупівлях ягід, і повідомив що споживання впало, у багатьох випадках, як наслідок знаходження населення на карантині.

Крім того, ситуація ускладнювали й несприятливі погодні умови.

«Адже протягом цього сезону у Іспанії були рясні дощі, що дещо відрізняється від звичного весняного  клімату. На щастя, вони не були надто серйозними і не дуже вплинули на сезон», – додає Домінгес.