Малиновий світ: огляд глобального виробництва малини за даними основних країн-виробників

Асоціація «Ягідництво України» зібрала і систематизувала дані про обсяги та особливості виробництва малини 9 великих світових виробників цієї ягоди. Зробіть свої висновки про те, як виглядає та чим живе світова малинова індустрія.

Австралія

Австралія відносно недавно почала серйозно займатися промисловим вирощуванням малини, однак ця індустрія у країні розвивається високими темпами. Валовий збір малини у сезоні 2007/2008 років склав 732 тони, у 2013 зібрали вже 1448 тон, а у 2017 році ця цифра сягнула вже трохи більше 5000 тон. І це за загальної площі під малиною на рівні 300-400 гектарів.

Близько 90% всієї австралійської малини продається на внутрішньому ринку в супермаркетах у 125-грамових пінетках. З усього виробленого минулого року обсягу 92% було продано у свіжому вигляді і тільки 8% заморожено. При цьому попит як на свіжу, так і на заморожену малину в країні зростає швидше за виробництво. Це провокує нарощування обсягів імпорту. У середньому, Австралія купує за кордоном близько 5 тисяч тон малини на рік. Більше половини цього обсягу купують в Чилі, близько 25% — у Китаї, до 15% — у Сербії.

В Австралії, як і в інших розвинутих країнах світу, покупці дедалі активніше цікавляться темою здорового харчування, купують все більше корисних снеків та напоїв (смузі), до складу більшості з яких входять у тому числі ягоди.

Впровадження нових високоінтенсивних технологій вирощування стає особливо популярним серед виробників Австралії — зокрема, мова іде про вирощування у тунелях та перехід на сучасні більш продуктивні сорти. Найбільшим попитом користуються сорти від Driscolls (Driscolls Maravilla, Driscolls Cardinal), а також Erica, Dolomnia Plus, Tulameen, Meeker, Williamette, Heritage, Cascade Delight.

Середня урожайність малини в Австралії 5-10 тон з 1 гектара у відкритому ґрунті та 20-40 тон з гектара у тунелях.

Однією з головних труднощів малинової індустрії в Австралії є надзвичайно висока собівартість виробництва, пов’язана, передусім, із оплатою праці. Так, працівникові на полі в Австралії потрібно платити щонайменше 16 доларів США на годину. Австралійські виробники, які орієнтуються на заморозку своєї продукції, збирають малину виключно комбайнами. Втім, враховуючи, що переважна більшість виробників працює на свіжий ринок, таких полів у країні небагато.

Через те, що на внутрішньому ринку лише лічені виробники працюють на переробку, австралійська заморожена малина майже у рази дорожча за імпортну, з Китаю, Чилі та Сербії. Так, наприклад, у 2017 році середня вартість імпортної замороженої малини у Австралії становила 5,91 доларів США, у той час як вартість місцевого продукту сягала 20,90 доларів США.

Болгарія

Площа малинового виробництва у Болгарії складає 1863 гектара, а валовий збір минулого сезону склав 7476 тон. Протягом 2014-2015 років площа під малиновими насадженнями у Болгарії досить інтенсивно зростала, однак вже з 2016 спостерігається скорочення. Усього в країні працює 1210 фермерських господарств із вирощування малини. Середня площа такого господарства — близько 1,5 гектара.

Разом із тим, змінюються і підходи до виробництва, переорієнтовуючись на сучасні європейські тренди у вирощуванні ягід. Так, у Болгарії набирає популярності вирощування малини на грядах із мульчуванням білим агроволокном. Такий спосіб, стверджують болгарські виробники, має ряд переваг: починаючи від контролю росту бур’янів та кращою аерацією ґрунту і закінчуючи меншими витратами на полив через меншу інтенсивність випаровування.

Незважаючи на те, що переважна більшість малинових плантацій у Болгарії оснащена системами краплинного зрошення, виробники змушені додатково використовувати ще й спринклерні поливні устаткування для підняття рівня вологості повітря під час посушливого періоду (з липня до вересня). Окрім того, для захисту малинових плантацій від спеки, використовується укривання кущів білим агроволокном.

Болгарські виробники активно експериментують із технологіями. Так, наприклад, в одному із господарств зараз випробовується «космічна» технологія вирощування малини у теплицях із застосуванням LED-фітоламп із синім та червоним світлом. Така технологія дозволяє збирати 4-5 високопродуктивних урожаїв за рік (7,5-8 кг з квадратного метра площі).

Як і решта світових виробників малини, болгари скаржаться на дефіцит робочих рук, тому протягом останніх 2-3 років активно випробовують технології машинного збору.

Переробкою малини у Болгарії займається 92 підприємства. Близько 70% обсягів переробки складає заморозка, на консервацію та джеми йде 20% продукції, ще 10% — на соки.

Болгарія активно експортує заморожену малину. У структурі експорту вона займає 80%. Решту, приблизно в рівних обсягах, складає свіжа малина та джеми і соки на її основі.

Чилі

Загальна площа, на якій вирощують малину у Чилі, сягає 8000 гектарів. Кількість малинових господарств у країні приголомшує — їх більше 10 тисяч.

95% малини у Чилі збирається вручну. Таким чином, малинова індустрія є потужним роботодавцем, створюючи більше 110 000 робочих місць протягом року (нехай, мова і йде про сезонну роботу). Проблема дефіциту робочої сили у Чилі також починає гостро відчуватися виробниками. Враховуючи, що більша частина виробництва розрахована на переробку, великі господарства активно переходять на машинний збір, який дозволяє вирішити проблему із працівниками. Втім, переважна більшість чилійських виробників — дрібні фермери, які не можуть дозволити собі придбання збирального комбайну.

Сезон збирання урожаю в Чилі припадає на грудень-квітень.

Сортові переваги чилійських виробників малини досить чітка. 80% всього виробництва складає сорт Херітейдж, 14% — сорт Мікер. Інші сорти представлені слабо.

Минулого сезону вартість сировини у Чилі становила USD 1,6-1,7 (сорт Мікер) та USD 1,25-1,5 (сорт Херітейдж).

В країні досить потужно розвинута індустрія переробки малини. Заморозкою займається більше 100 підприємств. 5 компаній виробляє соки з малини, ще 5 — пюре.

Середня урожайність малини в Чилі складає 5-5,5 тон з гектара. Валовий збір малини сезоні 2017-2018 року склав 38 340 тон. З них 76% було відправлено на заморозку, 14% перероблено на соки. Експортна частка у свіжому, консервованому чи висушеному вигляді склала менше 1%. І лише 9% усієї продукції було продано на внутрішньому ринку.

Відомо, що Чилі є одним із найпотужніших фруктово-ягідних експортерів у світі. 38% чилійської малини продається до США, близько 18% — до Канади, по 7% — до Австралії та Франції. Від 3 до 4% купують Данія, Нідерланди, Нова Зеландія, Бразилія та Бельгія.

Середня ціна на 1 кг замороженої IQF малини у 2017 році становила USD 2,58.

Мексика

Чи не найбільш вражаючим фактом про ягідництво у Мексиці є те, що ягід країна експортує на більшу суму, ніж текіли. Так, у 2016-2017 році ягід Мексика експортувала на USD 1,746 мільярдів (з них USD 1,036 мільярдів — малина), а текіли на USD 1,203 мільярди.

Таким чином, на виробництво ягід у Мексиці припадає лише 5% за обсягами сільськогосподарського виробництва (у тонах), але цілих 11% — у доходах.

Виробництво малини за останніми роками зростає шаленими темпами. У 2015 році валовий збір малини у Мексики становив 65,4 тисяч тон з 4 тисяч гектарів оброблюваних площ, а вже у 2016  — 112,7 тисяч тон з 6,3 тисяч гектарів.

Основні сорти малини, яким надають перевагу мексиканські виробники: Driscoll`s Maravilla, Driscoll`s Carmina, Driscoll`s Esperanza, Driscoll`s Sevillana, Adelita, Erika, 35 (Dole), 62 (Dole).

Сьогодні Мексика експортує свої ягоди до 32 країн світу. Ягідний сезон в країні триває з жовтня по червень, таким чином Мексика закриває попит на ягоди у зимовий період для країн Північної Америки, Європи та Азії. Основним покупцем були і залишаються Сполучені Штати.

Канада

Переважна більшість (85%) виробників малини у Канаді зосереджені у провінції Британська Колумбія. Основним центром виробництва є регіон Фрейзер-Веллі із загальною площею малинників 1 189 гектарів. Всього в країні малину вирощують на площі 2 140 гектарів.

Останніми роками у Канаді спостерігається чітка тенденція до скорочення площ та обсягів виробництва малини. Виробники все частіше надають перевагу іншим культурам — тим, що потребують менших витрат та можуть принести більший прибуток в умовах Канади.

Більша частина ягідних (у тому числі, малинових) ферм у Канаді є сімейними. Великою кількістю таких ферм сьогодні керують все нащадки засновників у 3-4 поколінні.

Середня урожайність з гектару в Канаді складає 4,55 тон. Основні сорти: Meeker (63%), Chemanius (15%), Rudi (6%). Сорт Meeker був певним стандартом вирощування малини у Канаді протягом більш як 20 років. Втім, зараз канадські ягідники спільно з науковцями активно шукають нові, більш продуктивні та резистентні сорти, які б добре себе показували при машинному зборі.

Переважна більшість обсягів малини в Канаді продається у замороженому традиційним способом вигляді або у вигляді пюре — 57%. 23% урожаю переробляється на концентрований малиновий сік. 15% заморожується способом IQF — з кожним роком все більша кількість переробників купує обладнання для нього, аби забезпечити кращу якість заморозки. Близько 4% продукції продається у свіжому вигляді на внутрішньому ринку, а 1% іде на сушку.

Власне виробництво не забезпечує потреби канадців у малині. Щороку країна закуповує за кордоном близько 10 тисяч тон замороженої ягоди. Основними іноземними постачальниками малини для Канади є Чилі, США та Сербія. Разом із тим Канада експортує заморожену ягоду до тих же Сполучених Штатів, Японії та Китаю — у середньому, на USD 8,2 мільйона щороку.

Канадські виробники, які орієнтуються на ринок переробки, використовують на своїх полях виключно машинне збирання, який є і дешевшим, і більш безпечним з точки зору санітарних вимог. До ручного збирання вдаються тільки для свіжого ринку. Причому, дедалі більшої популярності у Канаді набувають так звані u-pick ягідні ферми, на які спеціально приїздять жителі великих міст, аби власноруч зібрати собі ягоду. Жага бути ближчими до природи з боку містян дозволяє фермерам уникнути витрат на збір.

Ціни на канадську малину у 2017 були такими:

  • Свіжа: 3,30 – 6,60 USD/кг
  • IQF: 2,42 – 2,64 USD/кг
  • Джем: 1,87 – 2,09 USD/кг
  • Пюре: 1,65 – 1,87 USD/кг
  • Сік: 1,43 – 1,65 USD/кг

Великобританія

Загальна площа виробництва малини у Великобританії сягає 1 516 гектарів. Минулого сезону з них було зібрано 14 907 тон ягоди — середня урожайність складає 9,8 тон з гектара. Вартість 1 тони малини у Великобританії становить у середньому 7 тисяч фунтів стерлінгів.

95% малини власного виробництва у Великобританії йде на свіжий ринок (супермаркети, оптова торгівля, фермерські магазинчики). За останній рік ринок малини у Великобританії виріс на 9% — серед британців все більш популярним стає тренд здорового харчування. Нові підходи до виробництва та сучасні сорти дозволяють британським виробникам забезпечувати внутрішній попит на свіжу малину з травня по листопад.

Близько 4,5-5 тисяч тон (приблизно третина від загального обсягу британської малини) вирощується у Шотландії. 90% шотландської малини виробляється у тунелях. Виробники останнім часом сфокусувалися саме на цій технології виробництва, бо вона дозволяє підвищити продуктивність, захищаючи внутрішнього виробника від конкуренції з імпортом, а також завдяки вирощуванню в тунелях виробництво стає більш безпечним та контрольованим — наприклад, лімітується поширення фітофтори.

На території Великобританії набирає популярності технологія вирощування малини у горщиках. Головною її перевагою є більша контрольованість виробництва, а саме зменшення кількості проблем із хворобами ґрунту.

Найпоширенішими сортами малини для свіжого ринку у Великобританії на сьогодні є Driscoll`s Maravilla, Berry Gem, Berry Jewel, Grandeur. Набуває популярності новий сорт Driscoll`s Riviera. Поступово відходять у минуле популярні колись Octavia, Tulameen, Ample. ТОП-3 сорти малини для переробки у Сполученому Королівстві: Glen Ample, Glen Fyne, Glen Ericht.

Британські селекціонери зараз ведуть активну роботу над виведенням нових сортів, які відрізнялися б стійкістю до основних хвороб, великим розміром плодів, їхньою лежкістю та великою тривалістю життя на полицях магазинів.

Одним із головних викликів британської малинової індустрії, як і у більшості інших країн, є трудова криза та зростання вартості праці. Це яскраво видно у графіку, де блакитна лінія позначає коливання в ціні на малину, а червона — зміни у вартості праці з 2003 до 2018 років.

Серед основних проблем малинової індустрії виробники Великобританії виділяють такі:

  • Вітри — останнім часом через глобальні зміни клімату вітри все частіше набувають у Королівстві шквального характеру, зносять укриття тунелів та наносять багато іншої шкоди сільському господарству.
  • Дрозофіла Сузукі — шкідник, який наносить все більшої шкоди європейським ягідникам, змушує і британських виробників насторожуватися, адже вражає дедалі більші площі.
  • Брексіт — після референдуму, який визначив вихід Великобританії зі складу Європейського союзу, відкритими залишається цілий ряд питань для виробників ягід. Зокрема, як регулюватиметься можливість найму сезонних працівників з інших країн, ввіз та вивіз посадкового матеріалу та і в цілому торгівля із ЄС.

Що стосується зовнішньої торгівлі малиною, то Великобританія експортує відносно невеликі партії свіжої ягоди до Ірландії, Нідерландів, Іспанії та Франції — у 2017 обсяг експорту склав 481 тони. Ще менший обсяг, 113 тон замороженої малини було відправлено до Португалії, Сербії, Франції та Саудівської Аравії.

Імпортує Великобританія значно більше: минулого року вона закупила 14 608 тон свіжої малини на загальну суму 102,885 мільйонів фунтів стерлінгів. З цінами та обсягами закупівлі можна ознайомитися у таблиці нижче.

Внутрішнє виробництво не може забезпечити потреби Сполученого Королівства у замороженій малині, яка здебільшого закуповується у Сербії та Польщі. Замороженої малини Великобританія минулого року придбала близько 11 тисяч тон на загальну суму 26,64 мільйонів фунтів стерлінгів.

Сербія

Площа виробництва малини у Сербії складає 20 тисяч гектарів. У 2017 році валовий збір склав 105 тисяч тон (середня урожайність трохи більше 5 тон з гектара).

Втім, деякі плантації, на яких застосовують спеціальні технології вирощування, дозволяють отримувати і 20 тон з гектара у відкритому ґрунті, — стверджують сербські виробники. Приклад одного з таких ягідників — на фото.

Абсолютну більшість своєї малини Сербія експортує — минулого року загальний обсяг експорту склав 99 тисяч тон. 48% експортованої сербської малини купує Німеччина, 27% — Франція, по 10% Нідерланди та Скандинавські країни. Малина протягом багатьох років залишається найбільш рентабельною сільськогосподарською експортною культурою для Сербії. Останніми роками виробництво почало суттєво змінюватися: більшого значення виробники стали надавати сучасним високоефективним технологіям вирощування, якості та харчовій безпеці своєї продукції.

Основну ставку сербські ягідники роблять на сорт малини Willamette — її частка становить 90% від усього виробництва.

Більша частина малини у Сербії збирається вручну, оскільки основне виробництво забезпечується відносно невеликими фермерськими господарствами, для яких ручний збір є більш оптимельним рішенням, ніж придбання комбайну.

Польща

Протягом останніх 7-8 років площа виробництва малини у Польщі майже не змінюється, залишаючись на рівні 30 тисяч гектарів. Середня урожайність з гектару за ці роки становила 4,4 тони з гектару. Втім, рік 2017 через екстремальні погодні умови виявився надзвичайно складним для виробників малини: валовий збір з 30 тисяч гектарів склав 100 тисяч тон проти 129 тисяч тон у 2016.

Цікаво, що у Польщі за останні 5 років кардинально змінилося співвідношення видів малини. Так, якщо у 2012 році наші сусіди вирощували 20% літніх сортів і 80% ремонтантних, то у 2017 літніх сортів стало вже 55% від загального виробництва.

Польські виробники підрахували, як з роками змінювалась рентабельність вирощування малини у відсотках.

Причому, рентабельність літніх сортів дещо вища за показники осінньої. Так, за даними польського професора Даріуша Пашко, середня урожайність літніх сортів малини становить 10 тон з гектару. За собівартості в 0,96 EUR/кг, ціна кілограма такої ягоди становить приблизно EUR 1,05. Собівартість кілограма осінньої малини — EUR 1,05, продають її, у середньому, за EUR 1,12. Таким чином, рентабельність складає близько 107% за урожайності 8,6 тон з гектару.

Найбільшої рентабельності дозволяє досягнути вирощування малини в тунелях — 156%. Ця технологія передбачає урожайність на рівні 23,1 тони з гектару. При високій собівартості — EUR 1,86/1 кг, ціна збуту кілограму такої ягоди сягяє EUR 2,90.

Серед літніх сортів найбільшою популярністю користуються Glen Ample, Laszka, Przehyba, Sokolica, Radziejowa. «Класикою жанру» осінніх сортів залишаються Polka та Polana, втім останніми роками ринок завойовують нові польські сорти Polonez та Poemat.

Більше половини польської малини у замороженому вигляді відправляється на експорт. Так, у сезоні 2016-2017 за кордон Польща продала 66 тисячі тон замороженої малини за середньою вартістю EUR  1,96-2,06/1 кг. Основними покупцями є Німеччина, Бельгія, Скандинавські країни, Франція, Нідерланди та Великобританія.

Якщо говорити про способи переробки чи подальшого використання урожаю малини, то 47-52% урожаю іде на IQF -заморозку, 18-27% — на виготовлення соків та концентратів, 4-5% — на інші види переробки (джеми, конфітюри), 13-18% експортується у свіжому охолодженому вигляді та від 8 до 13% у свіжому вигляді споживає внутрішній ринок.

Китай

Малинова індустрія Китаю буквально за останні роки відчула на собі значні коливання. У 2016 році загальна площа виробництва малини становила 14 тисяч гектарів, з яких зібрали 100 тисяч тон ягоди (середня урожайність на рівні 7,1 тони з гектара). А вже у 2017 році площі різко скоротилися до 10 тисяч гектарів, а валовий збір склав 80 тисяч тон (урожайність 8 тон з гектара). Причиною такого різкого скорочення площ послугувала нестабільність світового ринку малини, — стверджують експерти китайського ринку.

У Піднебесній існує Китайський малиновий професійний комітет, одним з головних завдань якого є виведення нових високопродуктивних сортів малини. Для цього у провінції Аньхой була збудована селекційна станція-розсадник площею 3 тисячі квадратних метрів.

Близько 20% вирощеної у Китаї малини продається у свіжому вигляді на внутрішньому ринку. Що стосується переробки, то окрім традиційної заморозки, китайці велику увагу приділяють також виробництву малинового вина, соків, джемів тощо. Відсоток цієї продукції у загальному обсязі переробки значно вищий, ніж в інших країнах.