Нанокристали проти весняних заморозків

В Університеті штату Вашингтон (США) поділилися першими результатами досліджень нової технології захисту фруктових насаджень від впливу низьких температур навесні. Технологія полягає в обробці плодово-ягідних культур розчином нанокристалів, отриманих з рослинної сировини.

Вражені заморозками та здорові плодові бруньки вишні

За словами керівника дослідницької групи, доцента Вашингтонського університету Сяо ЧЖАНА, польові дослідження, проведені цієї весни, продемонстрували великий потенціал використання нанокристалів для захисту плодових бруньок від пошкодження заморозками. Науковці поки що не озвучують конкретних чисел досліджень, однак наголошують, що результати експерименту перевершили їхні очікування та дозволяють прогнозувати подальший успіх інноваційної нанотехнології як у садівництві та ягідництві, так і в інших сільськогосподарських напрямках.

У Сполучених Штатах для боротьби із весняними заморозками у садах та ягідниках часто вдаються до застосування вітрових турбін та спеціальних садових обігрівачів. Ці методи, за переконанням американських вчених, хоч і є дієвими, але не можна назвати екологічними та дешевими — одна ніч роботи такого приладу може вилитися фермеру з США в кілька тисяч доларів. Нанокристалічна технологія виграватиме як за ціною, так і за безпечністю для довкілля.

Дослідження у цьому напрямку тривають. На їхнє проведення Національний інститут продовольства та сільського господарства Міністерства сільського господарства США виділив $500 000. Ще $100 000 у дослідницьку програму інвестували виробники фруктів та ягід штату Вашингтон.