НАВЧАЛЬНИЙ ВІЗИТ ДО ЧИЛІ
25.01.2019

З 12 по 20 січня 2019 року Асоціація «Ягідництво України» за підтримки Міжнародного торговельного центру у рамках проекту, що впроваджується МТЦ «Східне партнерство: Готовність до торгівлі – ініціатива EU4Business», організувала і провела навчальний візит до Чилі для українських МСП, що працюють у секторі ягідництва (які займаються виробництвом свіжих, перероблених та заморожених продуктів) та асоціацій.

Метою цього візиту було сприяння МСП та асоціаціям познайомитися з представниками чилійської індустрії ягідництва та ознайомитися з передовими практиками виробництва, агрономії, сертифікації, пакування, експорту та продажу та налагодити ділові зв’язки. У навчальному візиті взяли участь 9 представників українських підприємств, представники двох Асоціацій та представники Міжнародного торговельного центру, які під час візиту відвідали ферми та переробні підприємства ягідної промисловості Чилі. В результаті, усі учасники отримали багатий досвід, дізналися про технології та кращі практики з вирощування, післяврожайної обробки та заморозки ягід, також, вони дізналися про специфіку керування ягідними та фруктовими підприємствами в країні.

Чилі – найбільший експортер свіжих фруктів у південній півкулі, щодня майже 82 млн. осіб в усьому світі споживають фрукти з Чилі.

У Південній Америці на Чилі припадає 60% всього експорту фруктів.

«Згідно Статистичного щомісячника по зовнішній торгівлі за вересень 2018 року, поставки черешні та лохини досягли свого історичного максимуму; вартість поставок черешні склала 856 млн. доларів і показує щорічне зростання у 187%; вартість поставок лохини досягла 485 млн. доларів і демонструє щорічне зростання у 39%. Майже 90% експорту черешні з Чилі направляється до Китаю.

Бізнес-тур виробників та переробників ягід в Чилі розпочався з відвідування Консульства України в Чилі.

Українська делегація відвідала підприємство Agricom, яке надає послуги по охолодженню, сортуванню та пакуванню лохини та інших ягід. На підприємств використовуються провідні технології, які дозволяють оперативно обробляти свіжі ягоди і відправляти їх на продаж.

Також, учасники візиту дізналися про технологію вирощування лохини та суниці садової на прикладі ферми Frule, та ознайомилися з технікою, яку використовую ця ферма для більш ефективної організації процесу виробництва ягід.На прикладі чилійських ферм делегація побачила, яким чином відбувається механізоване збирання лохини, а також відвідали одного з провідних чилійських експортерів лохини – ферму Carsol. Також, делегація відвідала фабрику індивідуальної заморозки фруктів Comfruit, яка є лідером у цій сфері у Чилі.Таким чином, поїздка була дуже цікавою та інформативною для українських компаній.