Нові сорти чилійської малини підготували до промислового виробництва

У Чилі відбулася презентація нових сортів малини, виведених шляхом селекції виключно з чилійських генетичних матеріалів.

 

До переліку стовідсотково чилійських сортів малини увійшли Santa Catalina, Santa Clara і Santa Teresa. У виведенні нових сортів брали участь селекціонери Папського католицького університету (м Сантьяго) і Технологічного консорціуму з фруктів Асоціації експортерів Чилі (ASOEX). Результати були продемонстровані на конференції в області Ньюбле, де було оголошено, що нові чилійські сорти повністю готові до промисловому вирощуванню.

 

Вперше про створення сортів Santa Catalina, Santa Clara і Santa Teresa чилійські селекціонери розповіли в 2015 році.

 

«Одна з цілей нашої програми генетичного поліпшення малини – підтримка і розвиток малих господарств в Чилі. Подібні конференції допомагають налагодити зв’язок і проінформувати фермерів про характеристики сортів, які крім стовідсотково чилійської генетичної бази мають більші ягоди і підвищену врожайність у порівнянні з найпоширенішим в країні сортом Heritage», – сказав менеджер консорціуму Серхіо Маурейра.

 

Директор програми генетичного поліпшення малини, доцент Папського Католицького Університету Марина Гамбарделла, розповіла про характеристики кожного сорту і дала рекомендації по їх культивування. Середня маса однієї ягоди: Santa Teresa – 6,09 г, Santa Catalina – 4,2 г, Santa Clara – 4,1 г (для порівняння: Heritage – 3,02 г).

 

«Ми розбили експериментальний демонстраційний майданчик, щоб виробники змогли на власні очі побачити ці сорти, їх врожайність і умови вирощування. Ідея полягала в тому, щоб створити платформу, де виробники змогли б отримати знання про технології вирощування малини та впровадити їх уже на своїх плантаціях. Нові сорти показали хороші результати, якщо порівнювати їх з малиною Heritage, чия максимальна врожайність становить 12 тонн/га. Урожайність нових сортів групи Santa досягає 18 тонн/га, при цьому у ягід хороший калібр», – розповіла інженер-агроном Кароліна Рівера (Програма місцевого розвитку комуни Тено в провінції Куріко).

 

Надалі селекціонери будуть розробляти сорти з урахуванням їх стійкості до шкідників, хвороб і дефіциту води.

 

В даний час основними сортами малини, які вирощуються в Чилі, є Heritage (84,6%), Meeker (8%), Chilliwack (5%) і Amity (1%).

 

Сорт Santa Catalina плодоносить кілька разів на рік. Кущ приймає природне полувертикальное положення і досягає 1,75 м у висоту. Маса ягід варіюється від 4,23 до 7,3 м. Santa Catalina дозріває раніше, ніж Heritage. У перший рік плодоношення з кожного куща знімають, як правило, 832 г ягід, тобто вдвічі більше, ніж з куща Heritage. Вміст цукрів – 10,10 градусів за шкалою Брикса, кислотність – 1,2%.

 

Кущ ремонтантної сорти Santa Clara також приймає природне полувертикальное положення і досягає 1,85 м у висоту. Мінімальна маса ягоди – 4,13 г, максимальна – 6,2 г. Сорт дозріває раніше, ніж Heritage. У перший рік плодоношення з куща можна зняти 764 г малини. Вміст цукрів – 10,13 градусів за шкалою Брикса, кислотність – 1,4%.

 

Кущ ремонтантної сорти Santa Teresa досягає у висоту 1,7 м. Мінімальна маса ягоди – 6,09 грам, максимальна – 9,3 м. Як і інші сорти групи Santa, Santa Teresa дозріває раніше Heritage. У перший рік плодоношення з куща можна зняти 758 г малини. Вміст цукрів – 9,8 градусів за шкалою Брикса, кислотність – 1,9%.

 

Джерело: FruitNews за матеріалами asoex.cl