Павєл Вавріщук: «Україна має ідеальні умови для вирощування лохини. Питання за кооперацією»
12.08.2019

Підсумки тренінгу «Збільшення прибутковості підприємства з вирощування лохини»

 

2 серпня компанії, що спеціалізуються на вирощуванні ягідних культур, зокрема лохини, а також ті фермери, що тільки приглядаються до цієї ягоди,  мали унікальну можливість взяти участь в професійному тренінгу «Збільшення прибутковості підприємства з вирощування лохини».

 

Організатором заходу виступила Асоціація «Ягідництво України». Проведення Тренінгу стало можливою завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках проекту «Підтримка аграрного і сільського розвитку».

Тренером виступив польський експерт Павєл Вавріщук (PAWEŁ WAWRYSZCZUK, Polana LTD), який є сертифікованим коучем з управління фермерськими господарствами, впровадження нових технологій вирощування, аграрного консультування з органічного та конвенційного виробництва лохини.

 

Програма тренінгу була умовно поділена на два блоки. Перша частина мала практичний характер та проходила в селі Маркуші Житомирської області на базі одного з провідних підприємств – «Українська ягода».

Господарство «Українська ягода» спеціалізується на вирощуванні ягідних культур, серед яких: лохина, жимолость, суниця садова, аґрус, малина, смородина чорна, порічка, черешня, та пропонує широкий асортимент якісної і екологічно чистої продукції. Загальна площа ягідних плантацій становить понад 100 га.

 

Головною метою цієї частини тренінгу було проаналізувати стан насаджень лохини на господарстві та визначити можливі шляхи збільшення прибутковості виробництва лохини. Учасники заходу мали можливість практично проаналізувати разом із тренером стан різних сортів на підприємстві, а також  послухати поради Павла, як можна було б ефективніше вирощувати ягоду в заданих умовах. Зокрема, фермерів найбільше цікавили запитання про вплив кліматичних умов на стан насаджень, покращення зрошувальної системи, боротьбу зі шкідниками та бур’янами, контроль вологості ґрунту, правильну обрізку та її вплив на урожай, захист рослин від стресу.

Учасники заходу також мали можливість спостерігати за процесом збору ягід в полі, під час якого Павєл Вавріщук також поділився досвідом польських компаній в цій сфері.

 

Після відвідин господарства “Українська ягода” всі учасники відправились у броварню «Шульц» (м. Житомир), де мала місце друга, теоретична частина заходу. Вона включала аналіз побаченого  на господарстві «Українська ягода» та розбір технологічних питань вирощування лохини.

Павєл Вавріщук розказав, як правильно підбирати добрива, про важливість аналізу ґрунту, правильний полив, причини хвороб рослини та методи їх усунення, про правильну боротьбу зі шкідниками, про вплив ефективного запилення на розмір плодів, основні методи зниження витрат виробництва, такі як:

  • правильне планування посадки;
  • збільшення плодоношення з плантацій;
  • управління ризиками на місцях.

 

Учасники також мали можливість послухати про тенденції на світовому ринку лохини, глобальні стандарти якості, основні принципи збирання врожаю, головні канали збуту лохини в Польщі, темпи зростання виробництва лохини, ринкові вимоги, основні елементи контролю якості.

На завершення презентації Павєл зазначив, що Україна має ідеальні умови для вирощування лохини, та порадив українським виробникам ягоди налагоджувати між собою співпрацю і  триматись разом.

 

“Негативним у досвіді поляків є те, що кожен почав працювати на себе і вважати сусіда лише конкурентом. Це спричинило проблеми з цінами на польському ринку лохини”, – зазначив Павєл Вавріщук.

 

Також тренер неодноразово наголошував на тому, що в процесі вирощування ягоди не варто заощаджувати на базових речах, і порадив українським експортерам дивитись у напрямку Сходу, кинувши всі сили для виходу на ринки Азії та Китаю.

 

Загалом кількість учасників тренінгу майже сягнула 50 осіб, більшість з яких – виробники лохини, або ж ті фермери, які тільки вдаються до цього бізнесу. Тренінг завершився дружньою бесідою та дегустацією крафтового пива в броварні «Шульц».

Асоціація «Ягідництво України» щиро дякує всім учасникам за увагу до заходу, а також партнерам за підтримку та допомогу в організації і проведенні тренінгу. Зокрема – броварню «Шульц» за гостинність.

 

Сподіваємось, що інформація та досвід, отримані під час події, стануть максимально корисними для розвитку вашого бізнесу та чекаємо на наступних наших заходах!