Почути, побачити та попрактикуватися: Як пройшов тренінг за системою НАССР
25.07.2018

17-18 липня у м. Мрогново (Польща) Міжнародний Торгівельний Центр та Асоціація «Ягідництво України» провели навчально-практичний тренінг із сертифікації за системою НАССР (ISO 22 000). Захід пройшов у рамках Проекту «Східне партнерство: Готовність до Торгівлі – Ініціатива EU4Business», що фінансується Європейським Союзом, як частина ініціативи EU4Business. Подія стала по-справжньому унікальною, бо дала можливість українським переробникам ягідної продукції отримати інформацію від експертів світового класу.

Спікером тренінгу став Марек ЗАДЕРНОВСЬКИЙ. Багато років пропрацювавши на посаді директора з якості на підприємствах з відомими на весь світ іменами, він є визнаним експертом галузі, викладачем та консультантом, якого залучають до співпраці Світовий Банк та інші авторитетні міжнародні установи. Окрім того, на усі запитання учасників тренінгу відповідало і керівництво крупного польського підприємства WILD Poland Sp. o.o. Production Plant Mragowo, яке належить великій міжнародній компанії ADM. Саме на базі цього підприємства проходила практична частина тренінгу: учасники побачили, як були налагоджені виробничі процеси у відповідності до стандарту, пройшли контрольними точками підприємства.

Програма тренінгу включала розгляд ключових аспектів системи НАССР. Марек Задерновський почав із філософії управління якістю та безпекою харчових продуктів, розповів про продовольче законодавство ЄС, ознайомив учасників тренінгу із поняттям виробничих ризиків, їхньою класифікацією та способами ідентифікації. Основний інформаційний блок тренінгу був присвячений, власне, особливостям проходження сертифікації: попередній підготовці, етапам реалізації та документації.

Насамкінець учасники спробували свої сили та перевірили засвоєння почутої і побаченої інформації у практикумі, в якому їм було запропоновано моделювати свої дії у тих чи інших обставинах та на різних етапах підготовки підприємства до сертифікації.

Учасниками тренінгу стали 19 представників 12 українських компаній-переробників (з них 5 компаній є членами Асоціації «Ягідництво України». До групи долучився також заступник начальника департаменту агропромислового розвитку Запорізької ОДА та науковець із Таврійського державного агротехнологічного університету.

Серед учасників були як компанії, які тільки планують сертифікуватися за НАССР, так і ті, хто вже має відповідний сертифікат, втім прагне вдосконалювати своє виробництво та обізнаність персоналу щодо контролю безпеки та якості.