Польське ягідництво у цифрах (огляд минулого сезону)

На результатах минулого ягідного сезону у Польщі, як і в Україні, позначилися весняні заморозки. Однак, попри це, скорочення урожайності у 2017 зазнали не всі культури. Отже, скільки і яких ягід виростила Польща минулого сезону?

Лохина
У той час, як валовий збір інших ягід у більшій чи меншій мірі скоротився, лохини у Польщі зібрали на 10% більше, ніж у 2016 році (16 700 тон проти 14 700 тон). Таке зростання пов’язане із вступом у плодоношення нових площ під цією ягодою. Урожай міг би бути іще більшим, якби не екстремальні травневі погодні умови.

Суниця садова
Загальна площа під суницею у Польщі у 2017 році склала 49 600 гектарів – ця цифра дещо менша за показник 2016 року. Всього було зібрано 177 тисяч тон, що майже на 10% менше, ніж у 2016. Втім, скорочення урожайності було пов’язане не лише із заморозками, але й зі зростанням популярності органічного вирощування та переходом частини площ на цю технологію, яка за визначенням є менш продуктивною.
Середні ціни на заморожену (IQF) польську суницю садову становили $1,8 – 1,9/кг на початку сезону та $2,2-2,3/кг починаючи з грудня.

Малина
Малина у Польщі минулого року постраждала чи не найсильніше серед ягідних культур. Ремонтанті сорти серез весняні заморозки загальмували у розвитку на кілька тижнів, а холодний вересень із великою кількістю опадів не дозволив повноцінно провести сезон. Всього у 2017 році польські виробники зібрали 104,5 тисячі тон малини. Цей показник аж на 16% менший за урожай попереднього сезону. При цьому осіння малина була низької якості і мало придатна для переробки IQF у цілому вигляді. Якість позначилася і на цінах.

Чорна смородина та червона порічка
Валовий збір цих ягідних культур у Польщі склав 99,7 тисяч тон, у той час як у 2016 році було зібрано майже 130 тисяч тон. У той час, як виробництво скоротилося на 22%, ціна на заморожену (IQF) порічку збільшилася на 31% та складала 1,6 євро за 1 кг замість позаминулорічних 1,1 євро. Ціна на заморожену чорну смородину на початку сезону становила 0,7 євро/1 кг (у 2016 вона становила 0,55 євро).

За інформацією Informa Agribusiness Intelligence