Польські виробники відзначили зростання популярності жимолості в Європі
03.06.2019

Після внесення жимолості або Lonicera caerulea L. в європейський список комерційних ягід, польські експортери відзначили збільшення кількості запитів на поставку. Про це пише FruitNews з посиланням на матеріалами Freshplaza.

 

Офіційно ягоду зареєстрували в Європі в грудні минулого року. Тепер вирощену в Польщі жимолость можна експортувати в інші країни ЄС. Відзначається, що Польща є основним постачальником жимолості на ринки європейських країн.

 

«Жимолость досі відома не так широко. Це стосується не тільки потенційних клієнтів, але й  виробників. Ми все ще дізнаємося про нові способи вирощування цих ягід. Більшість сортів в польських господарствах підходять для переробки в соки і джеми. Однак, щоб зробити цю ягоду більш відомою і популярною, необхідно постачати її в свіжому вигляді. На даний момент для реалізації в свіжому вигляді підходять тільки два сорти. Крім того, дуже складно знайти досить солодкі сорти, які підходять для транспортування на далекі відстані», – розповідає генеральний директор BlueHaskap Анна Литвин.

 

Вона додала, що після реєстрації жимолості спостерігається стійке зростання попиту з боку імпортерів. Зокрема, ягодою цікавляться Бельгія, Австрія, Німеччина, Нідерланди, Швейцарія, Франція, Скандинавія, Канада, США і навіть Японія. Виробники готуються експортувати жимолость як в свіжому вигляді, так і в замороженому.

 

Незважаючи на те, що в цьому році морози завдали шкоди плантаціям лохини, насадження жимолості не постраждали. Як зазначає Анна Литвин, в цілому, жимолость здатна витримати температури нижче 30 градусів, але, на щастя, в Польщі такі холоди бувають рідко.

 

Uaberries.com.ua