Шотландський сезон гігантської суниці

Ринок суниці садової у Шотландії цього року відчув на собі, що таке милість природи сповна. Через специфічні погодні умови урожай шотландської суниці видався набагато крупнішим, солодшим та соковитішим, ніж зазвичай. Однак, попри ці позитивні моменти, на ринку у цілому ця ситуація позначилася не найкращим чином, бо, окрім впливу на розмір та смак ягід, погода позначилася і на термінах його дозрівання. Початок вегетаційного періоду відзначився аномально низькою температурою, що уповільнило розвиток ранніх сортів. А ось різке потепління, яке прийшло слідом, навпаки стимулювало більш раннє дозрівання середньостиглих і пізніх сортів. Як результат — ринок в один період виявився перенасиченим великою кількістю ягід. До ягід власного виробництва додається ще й суниця з Англії, яка традиційно постачалася на полиці шотландських супермаркетів.

Шотландське видання The Herald повідомляє, що супермаркети змушені суттєво знижувати ціну на фрукти високої якості задля того, щоб уникнути їхнього псування та накопичення на складі. Звичайно, покупці цією ситуацією задоволені і з радістю розмітають крупну і соковиту суницю за низькою ціною.

Варто зазначити, що виробництво суниці у Шотландії за останнє десятиліття зросло майже удвічі. Найінтенсивніше воно почало розвиватися тоді, коли активно стали запроваджувати технологію вирощування ягід у тунелях. Це дозволило, попри специфічний клімат країни, вирощувати по-справжньому солодку і якісну суницю з травня по жовтень. Середній річний обсяг виробництва суниці у країні сягає 25 тисяч тон.