Старт нового сезону замороженої суниці садової: ціни

З яких цін почали провідні виробники замороженої суниці садової та що цього року вплинуло на ціноутворення на початку сезону?

Китай

Сезон суниці садової у Китаї стартував не надто вдало. На початку квітня основні регіони виробництва цієї ягоди у Китаї були вражені серйозним морозом. Частина майбутнього урожаю була вражена негодою, тому, закономірно, ціни на ягоду зросли. Різниця у порівнянні із минулорічним сезоном складає близько 15%.

У другій половині травня заморожена суниця (IQF) садова з Китаю до Європи продавалася, у середньому, за $1 750-1 850 за 1 тону. При цьому вартість суниці з поля становила $900 за 1 тону. Наприкінці травня ціни на китайську суницю почали поступово знижуватися — ця тенденція обіцяє зберігатися найближчими тижнями.

Втім, у порівнянні із ягодою з Марокко та Польщі, ціни на китайську суницю все ж залишатимуться вищими, ускладнюючи положення китайців на європейському ринку.

Марокко

Вартість марокканської суниці садової цього року теж вища за минулорічну (у середньому, на 17%). Так, якщо минулого року мароканці відкривали сезон із цінами 1 150 євро за 1 тону, то цього року ціни сягнули 1 250-1 400 євро за 1 тону замороженої суниці (IQF).

Марокканські виробники починають дедалі впевненіше почувати себе на європейському ринку, і, навіть попри підвищення цін, їхня цінова пропозиція залишається однією із найцікавіших для європейських покупців. Конкурувати з ними за нижчу ціну можуть хіба що постачальники з Єгипту.

Польща

Польща на сьогодні є одним із найбільших виробників замороженої суниці садової у Європі. Польські трейдери сьогодні продають заморожену суницю (IQF) за 1 750 – 2 225 євро за 1 тону. Ціна варіюється у залежності від сорту та розміру ягід.

Іспанія

Цьогорічний іспанський суничний сезон не є надто оптимістичним для переробки. У березні, на початку активного сезону виробництва суниці садової, до Іспанії прийшов холод та аномально сильний вітер, спричинений ураганом Емма. В результаті постраждало виробництво суниці як у відкритому ґрунті, так і у теплицях. За звітами іспанських експертів, через негоду було втрачено близько 20% урожаю.