Світовий органічний ринок зростає щороку на 5-15% – Галашевський

Останні 15-20 років світовий ринок органічних продуктів стабільно розвивається і росте на 5-15% щорічно. Це один з небагатьох, якщо не єдиний, ринок в харчовій індустрії, який демонструє такий динамічний ріст.

Таку думку висловив директор «Органік Стандарт» Сергій Галашевський Latifundist.com.

«Наскільки ситуація в Україні буде співвідноситися зі світовим трендом? Навіть якщо для нас органічне виробництво раптом перестане бути цікавим, країну все одно буде затягувати в світовій органічний ринок», — розповів Сергій Галашевський.

За його словами, в 2000-х роках, коли ЄС прийняв регламент по тваринництву, з’явився попит на органічні корми. Українські аграрії стали вирощувати культури для таких кормів. За його словами, майже за  20 років в Україні сформувалася досить потужна галузь з різними напрямками і переробкою. Однак, в останні роки, кількість сертифікованих земель скоротилася.

«Якщо говорили, що в 2014 році в Україні було заявлено близько 400 тис. га земель під органічним виробництвом, то згідно з останнім моніторингом Мінагрополітики, в 2017 році — 289 тис. га. При цьому сектор не стагнує, він розвивається, просто очищається від недобросовісних гравців. Наприклад, якщо в 2014 році в країні було близько 400 виробників органічної продукції, то в 2018 р — близько 600», — зазначає експерт.

Але, він допускає, що серед тих, хто перестав займатися органічним виробництвом, були і ті, кому невигідно стало випускати таку продукцію. На його думку, зокрема через додаткові вимоги — це додаткові витрати. З органічних операторів відійшло більше тих, хто дійсно порушував стандарти органічного виробництва.

На його думку, 1% від загальної кількості ріллі в країні або 600-700 тис. га може бути потенційно органічною.

При цьому, ситуація з мораторієм і ринком землі може позитивно вплинути на ринок органіки в Україні.

«Належність землі конкретному власнику однозначно сприятиме розвитку органічного виробництва. Перехідний період для вирощування органічних культур становить 2-3 роки. У цей період складно говорити про заробіток і повернення інвестицій. Якщо земля буде у власності виробника, йому буде простіше планувати розвиток виробництва і т. д.», — додав він.

Нагадаємо, що більш детально про стан та тенденції українського і світового органічного сектору провідні експерти ринку проговорять 31 січня на конференції «Органічний бізнес України: помилки 2019 – перспективи 2020», яка проходитиме в рамках Другого міжнародного форуму «S-Fruit Transformation 2020».