У IFAPA представили дослідження нових сортів суниці

Науково-дослідний інститут сільського господарства і рибальства при уряді Андалусії (IFAPA) представив дослідження вирощування 12 сортів суниці в штаб-квартирі компанії з виробництва суниці Cuna de Platero.

У IFAPA зосередилися на виявленні якісних агрономічних характеристик для 12 різних сортів ягоди при вирощуванні в різних системах культивування. Зібрані дані в подальшому допоможуть виробникам полегшити вибір сорту для культивації. При виборі сортів суниці для дослідження враховувалися в першу чергу перспективи реалізації на ринку. Дані збиралися в ході сезону 2018/2019 рр.

Зокрема, розглядалися сорти: Calderon (компанії Masiá Ciscar), Calinda (Freshforward), Samantha або Plared13-107 (Planasa), NSG 120 (Nova Siri Genetics), Marquis (Driscoll’s), Primavera (Berry Genetics), Palmeritas (Masiá Ciscar ), Petaluma (Каліфорнійський університет), Primoris, Rábida і Rociera (Fresas Nuevos Materiales) і Savana (Planasa).

Випробування із застосуванням хімічних засобів захисту від комах проводились на базі господарства Fresperiquito в муніципалітеті Уельва. У різні періоди кампанії суперрані сорти Rabida і Plared 13 виділилися малою часткою ягід другого класу. З точки зору обсягу врожаю найкращі результати продемонстрували Rabida, Rociera і Savana.

Хороші результати також показав на початку сезону Plared 13, проте Rociera і Calderon виявилися більш інтенсивними по плодоношенню.

З точки зору змісту сухої речовини і щільності ягоди в дослідженні відзначили сорти Rociera, Marquis, Rábida, Primoris і NSG 120. Суниця підходить для експорту за рахунок високої лежкості і високої якості врожаю після збору.

Новим методом боротьби з Ґрунтовими патогенами є біосолярізація. Випробування сортів при застосуванні біосолярізаціі проводилися на базі плантації El Cebollar в регіоні Коста-дель-Соль. Найкращі результати при даній обробці показали ранні сорти Rabida, Primavera і Palmeritas.

Хорошу щільність ягід для зберігання і транспортування відзначили у сортів Plared 13 і NSG 120. У той же час найвищий рівень вмісту розчинних сухих речовин зафіксували у NSG 120, Rociera, Marquis і Calderón. Оптимальне співвідношення цукрів і кислот були у сортів Marquis, Plared 13, NSG 120, Primoris, Rábida і Rociera. У сорті Calinda виявили велику кількість фенолів і флавоноїдів, в NSG 120 – антоціанів, в Primoris і Marquis містить велику кількість антиоксидантів, а в Calderón найвищий вміст вітаміну С.

Органічне вирощування тестували на базі господарства Flor de Doñana Biorganic в муніципалітеті Уельва. При органічному вирощуванні жоден ранній сорт не виділився, всі рослини показали приблизно однакові результати. Відзначається, що за обсягами виробництва найбільш вражаючі результати дослідники спостерігали у суниці Rociera.

Джерело: FruitNews за матеріалами Agrodiariohuelva