В 2019 році Іспанія зібрала більше кісточкових, ніж торік, попри зменшення виробництва абрикосів та черешні

В Іспанії оголосили попередні дані щодо валового збору кісточкових фруктів в країні в 2019 році. Про це пише FreshPlaza з посиланням на сайт agrodigital.com Згідно з цими оцінками, врожай майже всіх видів кісточкових перевищив показники попереднього року, за виключенням абрикосів та вишні.

Отже, станом на липень поточного року в іспанських господарствах було зібрано 1,945 млн тонн кісточкових фруктів. Це на 3% більше, ніж роком раніше, проте на 4% поступається середнім показникам за останнє п’ятиріччя.

Лідерами за обсягом виробництва в цьому сегменті традиційно залишаються персики: на їхню долю в поточному сезоні припадає 47% загального врожаю кісточкових. В 2019 році валовий збір персиків в Іспанії сягнув 944 тис тонн, що на 4% перевищує показники попереднього сезону.

Варто зазначити, що в  Іспанії 82% виробництва персика припадаж три автономні регіони: Каталонія (31%), Арагон (27%) та Мурсія (24%). Арагон і Мурсія знизили виробництво на 4% і 6% порівняно із середнім показником за останні 5 років, а Каталонія збільшила його на 18%.

Урожай нектаринів оцінюється на рівні 600 тис тонн, що на 10% більше, ніж торік. Таким чином, їхня доля в загальному виробництві кісточкових в Іспанії становить близько 30%.

Виробництво нектарину зовереджено в основному в Каталонії (36%), Арагона (27%) та Мурсії (18%). Разом вони складають 71% від загальної кількості. Арагон скоротив виробництво на 2% порівняно із середнім показником останніх п’яти років. Тим часом Каталонія збільшила його на 18%, а Мурсія – на 6%. Екстремадура посідає четверте місце (займає 9,4% від загального обсягу виробництва в країні), і її обсяг зменшився на 20% порівняно із середнім показником останніх 5 кампаній.

Тим часом, на сливи приходиться 10%. Обсяг виробництва цих кісточкових в поточному році становить 167,5 тис. тонн, що на 10% більше, ніж у 2018 році.

Екстремадура – основний регіон виробництва слив (55%), за нею в рейтингу – Андалусія (13%) та Мурсія (8,4%).

Виключенням в цьому сезоні стали абрикоси та черешні. Зокрема валовий збір абрикосів зменшився на 24% у порівняння з торішніми показниками і склав 133,6 тис. тонн. Отже, доля цих фруктів в загальному виробництві кісточкових становить 8%.

Також знизився і врожай вишні – на 7% або до 99 тис. тонн. Їхня доля в загальному врожаї складає лише 5%.

Основна площа вирощування абрикосів – Мурсія, 51% загального врожаю, далі – райони Арагон (15,5%) та Валенсія (15,5%). Ці регіони вирозують 82% національного виробництва абрикосів.

Основними районами, що виробляють вишні, є Арагон (37,5%) та Екстремадура (30,4%). Арагон збільшив виробництво на 16% у 2019 році порівняно із середнім показником останніх п’яти сезонів, тоді як Екстремадура знизився на 14%.

Що стосується експорту, то основним пунктом призначення іспанських кісточкових фруктів є ЄС, на який припадає 93% зовнішньої торгівлі. До липня 2019 року до ЄС було експортовано загалом 545 427 тонн, що на 5% більше, ніж у 2018 році, проте на 3% менше, ніж в середньому за останні 5 років.