Головне управління статистики Польщі (GUS) звітує про суттєве зменшення виробництва кісточкових в країні в поточному сезоні. Про це повідомляють аналітики Асоціації «Ягідництво України» з посиланням на сайт FreshMarket.
Зокрема, згідно з попередніми оцінками спеціалістів відомства, в 2019 році валовий збір вишні в польських господарствах сягає 155 тис. тонн, а це на 22% поступається минулорічним показникам. Причому, як вже писали аналітики Асоціації «Ягідництво України», через таке зниження виробництва фермерам вдавалося утримувати значно вищі ціни на вишню, ніж попереднього сезону, а останні партії ягоди вони збували в середньому втричі дорожче, ніж рік тому.
Валовий збір сливи оцінюється фахівцями GUS на рівні 95 тис. тонн. Тобто зниження у порівнянні з результатами 2018 року складає 20%.
Найбільш істотно упало виробництво черешні. Згідно з першими звітами управління, польські садоводи зібрали лише 43 тис. тонн цих кісточкових, що на 28% менше, ніж в рекордному 2018 році.
Головною причиною скорочення врожаю кісточкових, за словами гравців ринку, є несприятливі погодні умови наприкінці весни та в першій половині літа. Крім того варто зазначити, що з тієї ж причини сезон реалізації кісточкових в Польщі цього року тривав помітно менше, ніж зазвичай.