В усьому світі зберігається тенденція до зростання виробництва суниці садової

Про це у своєму дослідженні заявила німецький експерт ринку фруктів Єва ВЮРТЕНБЕРГЕР (Agricultural Market Information Company). За останні 10 років виробництво суниці садової у світі зросло на 57%, досягнувши у 2016 році показника 9,1 млн тон.

Лідером виробництва за обсягами і за темпами нарощування виробництва є Китай — це закономірно, з огляду на зростання рівня доходів населення та попиту на продукти здорового харчування, зокрема, на ягоди.

Набирають обертів ягідного виробництва Мексика та Єгипет — ці країни за останні роки сильно зміцнили свої позиції у експорті свіжої суниці садової.

У Європі ситуація довколо вирощування суниці садової суттєво відрізняється від країни до країни. Франція, наприклад, майже відмовилася від експорту «ягоди №1». При цьому виробничі площі під суницею зростають, бо збільшується внутрішнє споживання. Італія, яка ще 15 років тому активно експортувала суницю, зараз скорочує обсяги продажу ягоди за кордон, і навіть навпаки — починає активно імпортувати. Сьогодні показники імпорту суниці садової в Італії суттєво перевищують показники обсяги експорту.

В Іспанії, яка є лідером із виробництва суниці в Європі, протягом кількох років спостерігалося скорочення виробничих площ. Однак урожайність при цьому зростала — іспанські виробники стали робити акцент на інтенсифікації виробництва, використанні більш продуктивних та стійких сортів. Сезон 2017-2018 років уперше за 4-5 років відзначився розширенням площ. Тепер іспанської суниці на європейських ринках буде ще більше.

Німеччина теж демонструє свого роду переосмислення підходів до вирощування суниці садової. Так, наприклад, надзвичайно динамічно зростають обсяги вирощування у захищеному ґрунті — зокрема, у тунелях. Лише за період з 2012 до 2017 року їхня площа збільшилась втричі та сягнула 1240 га. Вирішальним фактором такого активного переходу на сучасні технології вирощування став брак місця та зростання витрат на робочу силу, у зв’язку із чим німецькі виробники гостро відчули необхідність запровадження більш інтенсивних підходів до виробництва. Тим часом, площі виробництва суниці садової у відкритому ґрунті скорочуються. У 2017 році вони займали 12 900 га. Тенденція до переходу на вирощування у захищеному ґрунті обіцяє зберігатися і надалі.