Знання виробників основ стандартів харчової безпеки – запорука захисту споживачів!

Обізнаність виробників продуктів харчування принаймні головних стандартів харчової безпеки є обов’язковою умовою у сучасному світі. Про це від час тренінгу Введення до стандартів харчової безпеки: BRC, IFS, FSSC 22000» заявила Юлія Грифцова, міжнародний аудитор.

«Мільярди людей в усьому світі не мають доступу до освіти в області безпеки харчових продуктів, незважаючи на важливу роль, яку вони відіграють у виробництві безпечної їжі. Таким чином для виробників вкрай необхідно знати, як вирощувати, безпечно зберігати продукти, готувати їх правильно, і зробити правильний вибір абсолютно, щоб не наражати на небезпеку своїх споживачів», –  підкреслює експерт.

За даними ВООЗ, щорічно в світі 1 людина з 10 хворіє через вживання заражених продуктів харчування, помирає майже 420 тис осіб, при чому, в зоні підвищеного ризику знаходяться літні люди та діти віком до 5 років.

«Через недотримання безпеки харчових продуктів країни з низьким і середнім рівнем доходу

щорічно втрачають близько 95 млрд дол», – констатує експерт.

Нагадаємо, що тренінг «Введення до стандартів харчової безпеки: BRC, IFS, FSSC 22000» відбувся 16-17 грудня 2019 року в рамках Проекту МТЦ (ITC)  «Східне партнерство: Готовність до Торгівлі – Ініціатива EU4Business», що фінансується Європейським Союзом, як частина ініціативи EU4Business. Головною аудиторією заходу були експортно – орієнтовані підприємства ягідного сектору.

Учасники тренінгу мали змогу проаналізувати основні вимоги до інфраструктури, обладнання та персоналу згідно BRC, IFS, FSSC 22000, розглянути принципи застосування системи ХАССП (НАССР – Hazard Analysis and Critical Control Points), яка в Україні  є обов’язковим для всіх підприємств, які займаються виробництвом або введенням  в обіг харчових продуктів, а також попрактикуватися у проведенні аналізу ризиків та створення плану НАССР для заморожених ягід.